WILLIAM J. SCOTT
ATTORNEY GENERAL
 STATE OF ILLINOIS

'SPRINGFIELD

November 18, 1971

FILE NO.: 8=364

CEMETERIES: L S

Treatment of the Premium - : : \
on Unexercised Security Options

under the Cemetery Care Act

-

" Honorable Michael J. Howlett
Auditor of Public Accounts
State of Illinois
Springfield, Illinois
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sell a seéurity belonging to the trust for a fixed

time at a set price, this option is described as a "call®.
If the call is exercised, the trust has sold the securities.
The consideration for this sale is the sum Qf the option
price and the payment or premium received for the call.

AB both of these sums are part of the sale price of a

trust asset, they are treated as principal of the care
fund. If the call expires without being exercised, the
trust has both the stock and the premium received for the

call. The proper treatment of this payment is the problem

raised in your letter.

The Cemetery Care Act (Illinoisz Révised Statutes,
1569, Chapter 21, Paragraphs 64.1 to 64.24 inclusive) provides

for the creation and the permanent existence of a care fund.
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The care fund is to be used in_pefpetuity for the maintenance
of burial places in the cemetery. Section 3 of the Cemetery
’Care Act provides a descrlptlon of the proper operatlon of
the care fund.

"Any cemetery authority is hereby author-

ized and empowered to accept any gift,

grant, contribution, payment, devise

or bequest, or pursuant to contract, any

sum of money,, funds, securities or property’

of any kind, or the income or avails there-

of, and to hold the same in trust in

_perpetulty for the care of its cemetery" o o o

“The carefunds authorized by this Section
and provided for in Section 4 of this
‘Act shall be held intact" . . . .

“The net income only from the investment
of such care funds shall be allocated

.. and .used, for the purposes specified in
the transaction by which the principal
was established in the proportion that
each contribution bears to the entire
sum invested." (Emphasis supplied)

The purpose of this statute is to assure that a continuing

- income will be available for the maintenance of the cemetery.
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This can be accomplished by ihterpretihg?thefcémeterf

Care Act to avoid. any. diminution of trust cbrpus’Or distributions
from the principal of thevtrust,  -

| The Attorney General has issued three bpinions

(1961 Attorney General'SIOpinions;‘pagé 155; 1962 Attorney
General's Opinions, page 523; and 1963 Attorney General's
Opinions, pége 256) which deal.with-the definitién,of income
under the-Cemetery CareAAct or its sister statute,

the Funeral and Burial Funds Act (Illinois Revised Statutes
1969, Chapter ill 1/2, Péragfaphs 73.101 through 73.108
inclusive). Those opinions have determiﬁed that “income"

as used in these statutes is used:in the,same-sense that the
term “"income® is used in the Illinois Principal and Income

Act (Illinois Revised Statﬁtes 1969, Chapter 30, Paragraph 159).

“"'Income' as used in this Act means the
return derived from principal.” . . . .

Following this definition the Attorney General has held that
income consists of amounts recéived from the use of principal

but does not include amounts representing an advance or increase
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in value in securities or other assets belonging to the trust.
These opinions exclude capital gains earned by the truét
from inclusion in income.

The premium on an unexercised call is not treated
as capital gains for Federal income tax purposes but is
taxed as ordinary income (Revenue Rulings, 58-234, $8-1 |
C.B. 279). The premium does not represent a payment for the
sale of a trust asset. The trust assets under these circum-
stances are neither diminished nor changed in form. The
premium represents a payment for the right to use a trust
asset. In this respect it is similar to a rent or interest
paymenf. The premium may be viewed as a return derived
or received from the principal and, therefore, income.

As ‘income, the payment on an unexercised security option
may be used for the care and maintenance of the cemetery
as are other items of trust income.

Therefore, it is my opinion that the premium on an
une#ercised call is income as that term is used in the
Cemetery Care Act.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERATL




